DELAVNICA B

GIBALNI DIALOG
in ples z otroki do 3. leta starosti

“When I look, I’m seen, So I exist.” (D.W. Winnicott)

Zgodnje otroštvo je največkrat izpuščeno, kadar gre za plesno-gibalno dejavnost, toda za ples ni nikoli prepozno in nikakor ne prezgodaj. Z malčki lahko plešemo še preden shodijo, pravzaprav že od rojstva. Telo je otrokov prvi učitelj. Izobraževanje se osredotoča na nebesedno komunikacijo in kinestetično empatijo.

Telesni in kognitivni razvoj se pri majhnih otrocih gradi hkrati. Več, ko se otrok giba, bolj stimulira svoje možgane. In bolj, kot so otrokovi možgani stimulirani, več gibanja spodbujajo. Večina raziskav ugotavlja, da na rast in razvoj izjemno vpliva gibanje in ga na pravilen način tudi spodbujamo. V otroštvu lahko z redno aktivnostjo zgradimo trdne temelje za poznejši odnos do telesa, predvsem za dojemanje gibanja kot življenjske potrebe.

Udeleženci pridobijo bogato teoretično in praktično znanje ter veliko lastnih izkušenj. Vsebina je predstavljena tudi z video materialom iz prakse.

ZAKAJ?

Otroci prve starostne skupine (malčki od 1 – 3. let) se od najzgodnejšega obdobja soočajo s prvinami nebesedne komunikacije. Preko telesa in lastnega izkustva razvijajo občutek jaza, otroku omogočamo zaznavanje in zavedanje svojega telesa in sebe, kar vpliva na njegov stabilen čustven, telesni, socialni in kognitivni razvoj.

Tak otrok  je zadovoljen in umirjen, rad prihaja v svoje socialno okolje, je uglašen s seboj in okoljem, nima pretiranih težav pri separaciji, sproščeno in odprto sprejema nove, neznane izzive, je radoveden in dobre volje, prejema pozitivne izkušnje in lažje predela negativne … in napreduje.

CILJI:

OTROK:

 1. Telesni, čustveni, psihični in socialni razvoj otroka.
 2. Razširjanje otrokovih socialnih in komunikacijskih temeljev ter
 3. Gibalnega repertoarja preko nebesedne komunikacije, gibalnih aktivnosti in gibalnega dialoga.
 4. Socialno vključevanje.
 5. Zgodnje telesne izkušnje.
 6. Grajenje pozitivne samopodobe otroka.

SKUPINA:

 • Medosebni odnosi
 • Nebesedna komunikacija in interakcije
 • Enake možnosti za vse

ODRASLI:

 • Lastno kreiranje v svojem delovnem okolju
 • Razvoj, obogatitev in razširitev obstoječih načinov dela z otroki.

TRAJANJE:
16 pedagoških ur

KJE:
Plesni Epicenter, Tbilisijska 59 D, 1000 Ljubljana – Vič oziroma po dogovoru.

CENA:
185,00 eur (posamezniki)
1.150,00 eur (kolektiv – do 10 udeležencev)

PREDAVATELJICI IN IZVAJALKI:
Neva Kralj, samostojna kulturna ustvarjalka, univ. dipl. sociologinja, dipl. plesna učiteljica, spec. pomoči z umetnostjo (PEF UL), R-PGT (registrirana plesno-gibalna terapevtska pri ZPGTS / EADMT), WOS praktik (certifikat mednarodnega podiplomskega izobraževanja po programu »Ways of seeing« za delo z otroki in družinami), BFM (Baby Funktional Movement) praktik
in
Maja Krizmanić, plesna učiteljica, sodnica modernih tekmovalnih plesov pri PZS, maserka klasične in shiatsu masaže, vaditeljica plesno- rekreacijskih vadb za nosečnice in mamice po porodu, certificirana inštruktorica IAIM za masažo dojenčkov , BFM (Baby Funktional Movement) praktik

Za dodatne informacije in dogovor kontaktirajte Nevo Kralj.041 775 714neva.kralj@plesniepicenter.si