Sodobni ples za dijake, študente in odrasle

Edinstvena umetnost 20. in 21. stoletja, je rezultat avantgardnega preloma, ki ga povezujemo predvsem z Isadoro Duncan. Ameriška plesna inovatorka je plesnem izražanju odprla povsem novo pot — prizadevanje za naravno in telesu neškodljivo gibanje ter raziskovanje novih gibalno-umetniških možnosti v povezavi s sedanjostjo.

Plesalci odkrivajo plesno tehniko, ki jim omogoča sicer zahtevne gibe odplesati s kar najmanjšim naporom in obremenitvijo telesa. Seznanjajo se z gibalnimi vzorci na tleh (floor work), stoje in po prostoru, ki se na koncu klasa prepletejo v plesno kombinacijo. Večkrat imajo priložnost izraziti svojo lastno ustvarjalnost (improvizacija, kompozicija).

Zgolj verjeti je potrebno,
si dovoliti, prebuditi, začutiti.

PRVINE KLASOV SODOBNEGA PLESA

KAKO POTEKAJO KLASI SODOBNEGA PLESA?

Priznana pedagoginja in koreografinja Urša Rupnik poučuje avtorsko obarvano sintezo sodobnih plesnih tehnik, izhajajoč iz principov tehnike Alegado Movement Language in zakonitosti izraznega plesa. Klas začenja s preprostim in dinamičnim ogrevanjem celotnega telesa; sledijo strukturirane vaje na tleh, gibalne fraze v vertikali in prostorske kombinacije, ki jih nadgradi z zaključno plesno improvizacijo in/ali kompozicijo, sestavljeno iz tehnično predelanih elementov, motivov in principov gibanja. Pozornost usmerja na plesnost, mehkobo in pretočnost gibanja, fluidne prehode med vertikalno in horizontalno ravnijo ter izrazno interpretacijo gibalnega materiala.

Dobrodošli vsi ljubitelji, ne glede na stopnjo plesnega predznanja.

V tem šolskem letu bo Urša projektno ustvarjala, pripravljala plesalke in plesalce ter se glede na njihove želje in možnosti udeležila tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev Opus, z njimi bo soustvarjala miniature za nastope na Območni reviji.

KAJ RAZVIJAMO IN BOGATIMO?
V sodobnem plesu so pravzaprav korenine in prvine plesnosti, ki segajo vse do dandanašnjih raznolikih plesnih zvrsti. Z rednim treningom sodobnega plesa plesalci izboljšajo telesno koordinacijo, držo, moč, elastičnost, dihanje, občutek za prostor in soplesalce, gibalni spomin, domišljijo, ustvarjalnost in muzikalnost.

Skupaj soustvarjajo tudi plesni performans.

KLASI

SODOBNI PLES Open

dijaki, študentje, odrasli

TRAJANJE:
90 min, 1 x tedensko

PEDAGOGINJA:
Urša Rupnik

INDIVIDUALNO DELO

TRAJANJE:
po dogovoru

PEDAGOGINJA:
po dogovoru

Vpis je mogoč celo leto preko spletne prijave!