V PLESNEM EPICENTRU VODI:

SODOBNI PLES ZA DIJAKE IN DIJAKINJE, ŠTUDENTE IN ŠTUDENTKE TER ODRASLE

Urša Rupnik je samozaposlena v kulturi kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede UL (kulturologija) ter na Akademiji za ples v Ljubljani (ples in koreografija), plesno se je in se še vedno izobražuje na številnih seminarjih in delavnicah doma in v tujini.

Sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi, režiserji in drugimi umetniki; v zadnjih letih je kot plesalka in soustvarjalka sodelovala pri projektih: Tobelija (Nick Upper in Rosana Hribar, PTL), Sneguljčica in sedem grehov (Jernej Kusterle, Artista), Sinestezija (Matjaž Farič, Flota), CIRCULAT (Matjaž Mrak, Friendly Production), Extensions #1 (Martin Sonderkamp in Darko Dragičević, Co_Festival), MOMENTUM Avenija ujetih trenutkov (Maša Kagao Knez, Studio XXV, CD, PTL KUD Baobab), No More Solo (Matjaž Farič, PTL), Body Carriers (Eduardo Torroja, PTL), Džibriš (Gregor Luštek, PTL), Korak v dvoje po Pii in Pinu (Gregor Luštek in Rosana Hribar, Flota, APT) idr.

Od leta 2018 je predsednica društva Studio za svobodni ples, že pred tem pa njegova dolgoletna umetniška vodja. Pod okriljem Studia je ustvarila številne avtorske plesne predstave: MEDUZA (večletni multimedijski projekt v tandemu z Lizo Šimenc, predstavljen občinstvu v Beogradu, Berlinu, Tübingenu, Ljubljani, Novi Gorici, Mariboru …), Niti strela ne udari v ravni črti (Kovačič, Oreškovič, Rupnik, Šimenc), Domus Fabula (Kolektiv Frankies), Utvare/Prevare (Benko, Križič, Rupnik), Izgubljena (kor.: Daša Lakner, Rosana Hribar, Maša Kagao Knez), In Vitro (Jamnikar, Benko, Križič, Rupnik), Ekvilibrij VIII idr.

Leta 2019 je s plesalci in plesalkami Studia za svobodni ples ustanovila plesni kolektiv Ursus Dancers, ki se je občinstvu premierno predstavil s plesno predstavo Druga prihodnost (Urša Rupnik, Studio za svobodni ples, Studio XXV, PTL), pred tem pa kot Projektna plesna skupina Studia za svobodni ples pod Uršinim mentorstvom in v njeni koreografiji ustvaril še predstave: Ob sončnem zahodu zadnjega poletnega dne se je po rdeči lestvi povzpela na veter in zaplesala po gozdu, Prehajanja, X na kvadrat idr.

Več kot desetletje je Urša asistentka koreografije in delavnic eminentnega svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (med drugim vsakoletno na dunajskem mednarodnem plesnem festivalu ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Shifting Roots – Alegado Movement Language in na poučuje lastne plesne delavnice in tečaje ter gostuje na različnih institucijah tako v Sloveniji kot v tujini.

Kot pedagoginja in predavateljica sodeluje s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Višjo baletno šolo Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Akademijo za ples v Ljubljani, Inštitutom za umetniški ples v Beogradu in Oddelkom za balet Glasbene fakultete Univerze SS. Cirila in Metoda v Skopju.

Urša Je prejemnica Listine Mete Vidmar (2012), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti ter prejemnica Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa.

V Plesnem Epicentru poučuje od sezone 2014/15 dalje. Glavno vodilo na Uršinih klasih pa je ustvariti sproščeno vzdušje in vzpostaviti varno okolje, kjer naša telesa zaživijo in se razživijo; kjer se povežemo s sabo in se uglasimo s skupino.

Veselimo se in sejemo ples z vami.