Odrasli

SODOBNI PLES ZA DIJAKE, ŠTUDENTE IN ODRASLE

 

SODOBNI PLES 3: open klasi – dobrodošli vsi ljubitelji, ne glede na stopnjo plesnega predznanja (klasi potekajo 1x tedensko z možnostjo dodatnega termina glede na zanimanje).

PRVINE KLASOV SODOBNEGA PLESA:

Plesalci odkrivajo plesno tehniko, ki jim omogoča sicer zahtevne gibe odplesati s kar najmanjšim naporom in obremenitvijo telesa. Seznanjajo se z gibalnimi vzorci na tleh (floor work), stoje in po prostoru, ki se na koncu klasa prepletejo v plesno kombinacijo. Večkrat imajo priložnost izraziti svojo lastno ustvarjalnost (improvizacija, kompozicija). Sodobni ples poučuje priznana pedagoginja in koreografinja Urša Rupnik.

Kako potekajo klasi sodobnega plesa?

Urša poučuje avtorsko obarvano sintezo sodobnih plesnih tehnik, izhajajoč iz principov tehnike Alegado Movement Language in zakonitosti izraznega plesa. Klas začenja s preprostim in dinamičnim ogrevanjem celotnega telesa; sledijo strukturirane vaje na tleh, gibalne fraze v vertikali in prostorske kombinacije, ki jih nadgradi z zaključno plesno improvizacijo in/ali kompozicijo, sestavljeno iz tehnično predelanih elementov, motivov in principov gibanja. Pozornost usmerja na plesnost, mehkobo in pretočnost gibanja, fluidne prehode med vertikalno in horizontalno ravnjo ter izrazno interpretacijo gibalnega materiala.

V tem šolskem letu bo Urša projektno ustvarjala, pripravljala plesalke in plesalce ter se glede na njihove želje in možnosti udeležila tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev Opus, z njimi bo soustarjala miniature za nastope na Območni reviji.

Skupaj bodo sooblikovali izkustvene seminarje z različnimi zunanjimi sodelavci in predavatelji.

Kaj razvijamo in bogatimo? 

ZPS5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V sodobnem plesu so pravzaprav korenine in prvine plesnosti, ki segajo vse do dandanašnjih raznolikih plesnih zvrsti. Z rednim treningom sodobnega plesa plesalci izboljšajo telesno koordinacijo, držo, moč, elastičnost, dihanje, občutek za prostor in soplesalce, gibalni spomin, domišljijo, ustvarjalnost in muzikalnost.

Skupaj soustvarjajo tudi plesni performans.